Musik er vigtigt for børn

Andre
Barn
s4601

Musik har altid været vigtigt for voksne mennesker, og musik præger i høj grad et moderne liv. Musik fungerer for mange som et slags ekstra sprog – en måde at udtrykke følelser på eller skabe et specifik stemning. For eksempel kommer man i festligt humør, hvis man hører festmusik, og omvendt bliver man mere følelsesladet, når det sørgelige musik spiller. Af samme grund bruger filmverdenen også i høj musik til at skabe en stemning i filmen, for eksempel uhygge, glæde og så videre.

Men vidste du, at musik er mindst lige så vigtigt for dine små poder? 

glæde

Nyfødte og musik

Undersøgelser har vist, at selv helt nyfødte spædbørn reagerer på og kommunikerer via musik. Spædbørn bevæger sig således, når de hører musik, ligesom de på deres helt egen måde kommunikerer med mødrene gennem musikken. Det er derfor, at det også er vigtigt at synge for sine små børn, og gentager man de samme fraser igen og igen, vil børnene med tiden kunne genkende dem, ligesom de svare og reagere på dem med bevægelser.

Det er således ikke uden betydning, hvis du som mor synger godnatvise for dit nyfødte barn, og det kan også være en god idé at sætte musik på anlægget, som kører i baggrunden. 

Børn og musik

Du har formentlig allerede oplevet, at børn reagerer ret positivt på musik, og de husker ofte både tekster og rytme ganske hurtigt. Musik gør børn glade, men det er faktisk ikke den eneste positive funktion, musik har for børn.

Musik prikker nemlig til børnenes kreative sans og fantasi, og det gør dem i stand til at forestille sig billeder inde i hovedet og bygge en historie op. Desuden vil evnen til at lære teksterne udenad komme børnene til gavn senere i livet, da børnene opbygger et lille hjemmelavet system i hovedet, som gør det nemmere at huske teksten. 

Desuden viser undersøgelser, at børn, der har lyttet meget til musik, har lettere ved at tillære sig sprog. Det skyldes, at musik får de to hjernehalvdele til at arbejde sammen, hvor den ene husker musikkens rytme, og den anden husker melodiforløb. Så jo mere musik, dine børn lytter til, jo mere stimuleres deres hjerner.

musikalsk barn

Musik er vigtigt

Som det fremgår ovenfor, er musik således virkelig vigtigt for dine børn og deres gradvise udvikling. Desuden elsker børn musik, og allerede af den grund bør du prioritere børnesangene, selvom det måske ikke altid er det fedeste i verden at lytte til.

Når børnene bliver gamle nok, kan du tage dem med til børnekoncerter og diverse arrangementer, hvor de får lov både at lytte til musik og synge med. Hvis dit barn er meget musikalsk eller viser stor interesse for selv at synge eller spille på instrumenter, kan du også overveje, om han eller hun skal dyrke det på ugentlig basis, for eksempel ved at starte med at spille guitar, violin eller klaver. 

Det kan naturligvis være en dyr hobby for forældrene, men det kan sparke rigtigt mange gode ting i gang for dit barns udvikling – hvis han eller hun har lyst. Lån penge nu, hvis det kniber med at få skrabet nok sammen til et instrument, så dit barn kan begynde sin drømmehobby med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *